- кашкавал - 200 гр - 4.50 лв
- чери домати - 4 бр - 1.40 лв
- морков - 1 бр
- микс салати зелени - 300 гр - 5.39 лв
- балсамов оцет на вкус
- зехтин на вкус
- сол на вкус
В заведенията обикновено предлагат кашкавал на плоча като предястие, казват Mate Kitchen. Или го поднасят самотен в чинията, или с купичка сладко – от горски ягоди, малини, боровинки. Той е от онези ястия, които са хем вкусни, хем се приготвят лесно, но понеже ги хапваме навън, смятаме за висш кулинарен пилотаж.
След като изпробвате тази рецепта, ще спрете да давате излишно много пари за кашкавал на плоча на заведение. Вместо това ще си го правите вкъщи всеки път, когато ви се дояде. При това наполовина по-евтино.
Всичко, което ви трябва за това бързо готвене, е парче кашкавал и тиган с незалепващо покритие. Плочката кашкавал трябва да е с дебелина максимум 1,5 см. Преди да я сложите в тигана, я завийте в опаковъчно фолио и я приберете в камерата на хладилника за поне 15 минути. Кашкавалът се стяга от студа и когато го сложите в нагорещения тиган, се получава температурен шок. От него той се разтапя отвън, като в същото време запазва своята цялост и не се разтича. Трябват му по 2-3 минути от всяка страна, колкото да придобие хубав червен загар, но не и да се получава хрупкав слой. После го прехвърляте в чиния и хапвате веднага, докато е още топъл.
Можете да го сервирате като предястие със сладко от горски плодове. С чаша вино е истинска наслада. Ние избрахме да си спретнем кашкавал на плоча като лека вечеря, доста по-лека от не по-малко любимия, но мазничък паниран кашкавал. Докато се охлаждаше в камерата на хладилника, направихме бърза зелена салата с чери доматчета. Виното отново е вариант за напитка, но и бирата не е никак лоша идея, съветват Mate Kitchen.
- Нарежете кашкавала на плочки с 1,5 см дебелина. Завийте ги в опаковъчно фолио и ги приберете в камерата на хладилника, за да стегнат, докато приготвяте салатата.
- Сложете микса от зелени салати в купа. Обелете моркова и с белачката за картофи нарежете тънки ленти от него. Разпределете ги върху марулята, овкусете със сол, зехтин и балсамов оцет и разбъркайте
- Разпределете отгоре нарязаните на половинки чери доматчета, разбъркайте още веднъж и оставете салатата встрани.
- Загрейте тиган с незалепващо покритие на висока температура. Извадете кашкавала от камерата непосредствено преди да го сложите в тигана. Оставете го за няколко минути, колкото да се разтопи леко и да придобие приятен червен загар. Обърнете кашкавала да се запече и от другата страна.
- Поднесете кашкавала веднага със салатата.
Бележки
Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)