Необходими продукти:
1 кг картофи (стари)
500 г тиквички
4 скилидки чесън
2 глави лук
100 г сирене „Пармезан“
300 мл животинска сметана
50 мл зехтин
4 стръка прясна мащерка
2 стръка пресен лук
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се реже на полумесеци и се пържи на слаб огън в 30 мл зехтин, докато стане карамелен и сладък.
Необелените тиквички се режат на шайби.
Картофите се обелват и с помощта на ренде тип „Мандолина“ се нарязват на много тънки шайби.
Сваряват се в сметаната, овкусена със сол, черен пипер и наситнените чесън и мащерка. Разбъркват се периодично, за да не се слепят.
Когато течността се сгъсти, картофите се смесват с тиквичките и карамелизирания лук. Добавя се настърганият пармезан и се разбърква.
Картофената смес се изсипва в плитка кръгла тава, намазана с останалия зехтин.
Заравнява се и се запича във фурна, загрята на 200 градуса, с вентилатор, до златисто – около 25 минути.
Поднася се с нарязан наситно пресен лук.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Припомнете си още:
Тиквичката – "грозното пате" на зеленчуците
Чипс от тиквички на фурна
Пълнени тиквички
Салата от тиквички