Картофено пюре с нахут и целина

Картофено пюре с нахут и целина

0 от общо 0 гласа
110 мин.
Необходими продукти
  • картофи - 1 кг - 2.29 лв
  • целина - 1 глава - 2.69 лв
  • моркови - 4 бр - 0.48 лв
  • лимони - 1 бр - 0.21 лв
  • нахут - 400 гр - 2.29 лв
  • сусамов тахан - 50 гр - 1.09 лв
  • магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
  • зехтин - 100 мл - 1.10 лв
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. - 0.02 лв
  • чесън на прах - 1/2 ч.л. - 0.07 лв
  • куркума - 1/2 ч.л. - 0.13 лв
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Изключително питателно, с нежен вкус, богато на аромати, леко пикантно – много определения можем да дадем за това картофено пюре с нахут и целина. Когато харесахме рецептата и решихме да я изпробваме в нашата кухня, бяхме категорични, че накрая ще получим гарнитура за месо. След като го опитахме, вече не сме така убедени, споделят ни Mate Kitchen.

Безспорно картофеното пюре с нахут е много подходящо, но със същия успех може да бъде поднесено като гъста разядка, която носи дъх на деликатна екзотичност. За човек, който е изцяло на растително хранене, то може да бъде и чудесно основно. Да не споменаваме, че можете с него да разнообразите менюто на вашето бебе. Нахутът е подходящ за въвеждане в храненето след 8-месечна възраст. В този случай е почистен от люспите и пасиран, така че можете да го предложите на мъничето без никакви притеснения.

Макар основата да е картофено пюре, различните добавки го променят толкова, че когато го опитате, картофите ще са последният вкус, който ще усетите. Морковите добавят сладост, целината придава от своя характерен аромат, нахутът го прави плътно и засищащо.

Таханът е добавка, която традиционно върви заедно с нахута и придава приятен вкус, стига да не прекалите. Затова не слагайте повече от това, което сме посочили в списъка с продукти. Ако не го харесвате, просто го пропуснете. За сметка на това можете да увеличите количеството сух чесън и черен пипер за повече пикантност.

Да ви е вкусно от Mate Kitchen!

  1.  Обелете картофите, измийте ги, нарежете ги на кубчета и ги сложете в тенджера заедно с нарязаните моркови и целината. Залейте с гореща вода, така че да покрие зеленчуците, и ги сварете. Отцедете ги и оставете да се охладят леко.
  2.  През това време сипете нахута от консерва в касерола, залейте с гореща вода, прибавете содата бикарбонат, разбъркайте и варете на умерена температура за 10-15 минути, докато люспите на нахута се отделят.
  3.  Дръпнете от котлона, внимателно махнете люспите, отцедете и прибавете нахута към останалите зеленчуци.
  4.  Овкусете с лимоновия сок, зехтина, сусамовия тахан, куркумата, сол и черен пипер. Пасирайте всичко до еднородна смес, накрая добавете ситно нарязания магданоз, разбъркайте добре и поднесете.

Внимание: Съдържа целина, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти