картофи - 750 гр
магданоз - 1 връзка
чесън - 4 скилидки
зехтин - 3 с.л.
сол на вкус
Не е нужно да има някакъв специален повод, за да си направите картофи на скара. На всеки му се е случвало да останат няколко от последното готвене и да се чуди какво да прави с тях, отбелязват от Mate Kitchen. В крайна сметка картофите приключват в боклука при поредното почистване. Преди да стигнат дотук обаче, те са били здрави и годни за консумация. Макар и само два-три.
За щастие, има и друг сценарий и той звучи далеч по-приемливо. Нарязвате ги на филийки, вадите скилидка чесън и няколко стръка магданоз от хладилника и си приготвяте тези простички, но за сметка на това много вкусни картофи на скара. Така не изхвърляте храна и пестите пари. Вярвате или не, да бъдем разумни и отговорни към собствения си бюджет, понякога е по-лесно, отколкото си мислим!
Филийките от картофи на скара са чудесна и лесна за приготвяне гарнитура за печено месо, която не отнема и много време. Ще станат готови, докато приготвяте основното ястие. Освен това не изискват специално внимание – просто да ги обърнете веднъж и да ги поръсите със сол и черен пипер. После остава единствено да им се насладите.
Освен тази вкусна рецепта, от Mate Kitchen ни дават и edna подсказка – филийките от картофи на скара се комбинират добре и със сирене.
Начин на приготвяне:
1. Измийте картофите много добре, защото ще ги готвите, без да ги белите. Ако е необходимо, използвайте четка, за да почистите всички следи от пръст.
2. Нарежете картофите на филийки с дебелина 1 см. Сложете ги в купа, залейте ги със зехтина и поръсете със сол.
3. Загрейте скарата на умерена температура.
4. Изпечете картофите за около 8 минути от едната страна и 10 минути от другата, като отново ги овкусите със сол и черен пипер.
5. Извадете готовите картофи на скара в чиния, поръсете ги със ситно нарязан магданоз и накълцан чесън и ги полейте със зехтин. Разбъркайте и сервирайте. Те са чудесна гарнитура към печено месо.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.