4 пресни моркова
5 дафинови листа
5 скилидки чесън
морска сол
35 г печен сусам
50 г печени лешници
щипка червен пипер Алепо
60 г масло
зехтин екстра върджин
150 г меласа от рожков
100 мл сусамов тахан
200 мл кисело мляко
магданоз, мента, копър
Начин на приготвяне:
1. Почистете и обелете морковите. В съд с вряща вода пуснете дафиновите листа, обелените скилидки чесън и добавете щипка сол. Пуснете морковите вътре и варете 5-6 минути. Извадете морковите и ги поставете веднага в съд със студена вода и лед. След 1-2 минути ги извадете и подсушете.
2. В чопър смелете белените печени лешници, не съвсем фино. В купичка сипете 3/4 от смлените лешници и 1/4 от печения сусам. Добавете червения пипер и щипка сол. Разбъркайте добре.
3. В тиган сипете 3 с.л. зехтин и маслото. Щом то се разтопи, добавете меласата от рожков и разбъркайте. Щом меласата започне да бълбука и леко да се втвърдява, сложете целите моркови в тигана. Хубаво ги покрийте с карамела.
4. Прехвърлете морковите един по един в дълбока чиния и ги поръсете и оваляйте добре в сместа от лешници и сусам. Нарежете морковите на дебели кръгчета.
5. На дъното на голяма чиния поръсете тахан, а след това кисело мляко. Подредете парченцата моркови с отрязаната страна нагоре. Поръсете с малко зехтин, листенца магданоз, мента, копър.