Нека ви снабдим с необходимата доза омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини, калий и разни витамини като А, D, E и B, които се съдържат в месото на калмарите.
Продукти:
100 гр кашкавал
1 голям калмар
1 морков
1 супена лъжица нарязан на ситно пресен джинджифил
1 скилидка накълцан чесън
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
2 супени лъжици зехтин
1 домат
1/2 краставица
стрък целина и пресен лук
Приготвяне:
Настържете кашкавала на едро ренде. Загрейте сух тефлонов тиган и сипете малки купчинки от кашкавала. Когато започне да се разтапя и запича, внимателно го обърнете и от другата страна. Получават се малки кръгове стопен и зачервен кашкавал. Докато са още топли, поставете кръгчетата върху дъната на малки чашки, за да се огънат и приемат формата на кошнички.
Срежете калмара по дължина и напречно го нарежете на тънки ивички. Мариновайте го за 30 минути заедно с чесъна, джинджифила и лимоновата кора. Загрейте зехтина и изпържете калмарите, но не повече от две, три минути. Оставете ги да изстинат и ги подправете с лимоновия сок, солта и черния пипер.
Нарежете на ситни кубчета зеленчуците и ги посолете. Смесете ги с калмарите и напълнете кошничките.
Калмари в кашкавалена кошничка
Какво по-примамливо от тези морски дарове полегнали върху запечен и уханен кашкавал
10121