Уот се наричат повечето силно подправени ястия от етиопската кухня. Обикновено те са с месо, но има и постни, като това пикантно пюре от леща.
Необходими продукти за 4 - 6 порции:
2 глави лук, ситно нарязани
2 скилидки чесън, нарязани
2 ч. л. пресен джинджифил, настърган
50 мл фъстъчено олио
½ ч. л. куркума
2 ч. л. червен пипер
½ ч. л. кайенски или лют червен пипер
500 г червена леща
4 ч. ч. вода
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. В чопър или в хаванче се смилат заедно лукът, чесънът и джинджифилът.
2. Олиото се загрява, добавят се куркумата, червеният и кайенският пипер и всичко се разбърква на умерен огън за 30 сек. Добавя се пюрето и се разбърква 5 - 10 мин., докато се изпари течността и се смекчи ароматът на суровия лук.
3. Слагат се лещата и водата. Всичко се оставя да къкри 30 - 40 мин., докато се разпадне лещата. Ако има нужда, се добавя още малко вода, за да не загори. Подправя се със сол и пипер на вкус и се поднася с инджера.