сварен нахут - 1 буркан
майонеза - 100 гр
зехтин - 70 мл
лимони - 1 бр.
чесън - 3 скилидки
сусамов тахан - 1,5 с.л.
маслини - 10 бр.
магданоз - 1/2 връзки
лед натрошен - 4 кубчета
червен пипер - 1 ч.л.
сол на вкус
Добре познатите съставки със съвсем малка добавка и получавате изцяло нова разядка – хумус с майонеза. Крекери, гризини, сухари или просто домашен хляб – друго не му е нужно.
Тази наглед проста рецепта на Mate Kitchen, която се приготвя за броени минути, всъщност си има специфика. Много хора предпочитат да сложат всички съставки наведнъж и да ги пасират заедно. Да, факт, наистина така е по-лесно, но въпреки това ние не сме привърженици на този подход. Предпочитаме първо да пасираме нахута и след това постепенно да добавим останалите продукти за нашия хумус с майонеза.
Вероятно се питате защо добавяме лед, когато пасираме нахута. Причината е съвсем практична – с негова помощ разядката придобива по-пухкава и гладка консистенция. Опитате ли я, ще я усетите кадифено мека и без следа от неразбити парченца нахут. С добавката от майонеза ефектът е двойно по-силен. Единственият недостатък е, че за да приготвите хумус по този начин, ще ви трябва блендер. Ножовете на пасатора са по-малки и не достатъчно силни, за да се справят с леда.
Още един различен елемент в тази рецепта е добавката от пресен магданоз. Той придава свежест и характерен вкус. Допълва се много добре с нахута, както и с лимоновия сок и зехтина. Опитайте, ще ви хареса!
Хумусът, този пастет от сварен нахут е чудесна основа за различни интерпретации. С авокадо, с копър, с патладжан, с печени чушки, с маслини, със сушени домати… Всеки път можете да измисляте своя рецепта, да импровизирате и да се изненадвате. Ако имате своя любима рецепта на основата на пасиран сварен нахут, ще се радваме да я споделите с нас. Ние също обичаме експериментите в кухнята.
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа изсипете нахута и натрошения лед и пасирайте до хомогенност.
2. Добавете сусамовия тахан и лимоновия сок и пасирайте отново.
3. Добавете майонезата, червения пипер и сол на вкус. Отново пасирайте и накрая добавете нарязания на дребно чесън и магданоза. Пасирайте отново.
4. Поднесете в чиния, като гарнирате със зехтин и маслини.
Внимание: Съдържа майонеза, което може да предизвика алергични реакции.