Необходими продукти:
1 чаша брашно от елда (или друго безглутеново брашно)
1/2 чаша суров слънчоглед
1/2чаша сурово тиквено семе
1/2 чаша белен сусам
1/4 чаша ленено семе
1/4 чаша зехтин
1 1/4 чаша вода
1 ч.л. морска сол
1 с.л. мед, разтворен в 2-3 с.л. вода
Начин на приготвяне:
В дълбока купа смесете всички семена и отделете 1 шепа за по-късно. Към купата добавете брашното и солта и разбъркайте.
Смесете зехтина с водата и добавете към сухите съставки. Разбъркайте до получаване на гъста смес.
Застелете широка тава с хартия за печене. Изсипете сместа и с помощта на шпатула разстелете на много тънък пласт – около 0,5 см.
Печете в предварително загрята фурна на 150 С около 25 минути. Извадете тавата и нарежете блата на квадрати. Намажете го с разтворения във вода мед и поръсете с предварително заделените семена.
Върнете крекерите във фурната и печете още половин час, докато станат хрупкави. След като изстинат, съхранявайте в плътно затворена кутия.