кисело мляко - 1 ч.ч.
хладка вода - 1 ч.ч.
яйца - 2 бр.
суха мая 14 грама - 2 пакетчета
захар - 2 с.л.
сол - 1 ч.л.
брашно + за доомесване - 800 гр
орехи - 80 гр
ленено семе - 50 гр
олио - 60 мл
Навит като охлюв, с препечена коричка и хрупкави парченца орехи и семена във всяка хапка - това е разкошният хляб с орехи и ленено семе по рецепта на Mate Kitchen! Чудесен е и за закуска, и за следобедно хапване, и като компания на основното ястие за обяд или вечеря.
Уханието на прясно изпечено тесто е неустоимо, а в случая е обогатено от орехите. Когато ги слагаме в сладкиш, имат един вкус, но в хляба са различни, отбелязват кулинарите от Mate Kitchen. Тук се дава възможност вкусът им да бъде усетен, а не само да добавят текстура и да подсушават тестото на плодовите кексове.
Лененото семе добавя още приятна хрупкавост в апетитния хляб, както и редица ползи за здравето. Той е добър приятел на стомаха и допринася за правилното храносмилане, напомня Mate Kitchen, а ако досега сте го добавяли в кисело мляко или мюсли, ето още една, малко по-разглезваща небцето възможност да се възползвате от неговите безценни качества.
Хлябът с орехи и ленено семе ще ви се услади още повече, ако го потопите в лютеница или разядка на основата на сирене, с риба или маслини… Няма значение – самото съчетание от мек хляб и разядка е достатъчно апетитно.
Начин на приготвяне:
1. Разтворете захарта и маята в хладката вода и оставете на топло да шупне.
2. През това време смесете киселото мляко, едно от яйцата и солта. Разбийте добре и прибавете вече шупналата мая.
3. Към сместа добавяйте пресятото брашно на порции, докато се получи меко тесто. Омесете добре на плота, поставете в голяма купа, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.
4. След като е готово, разделете тестото на 2 равни части, поръсете едната с брашно и разточете на кора с дебелина 1 см. Полейте с половината от олиото и поръсете ленено семе. Прегънете и размесете, докато лененото семе се разнесе равномерно. Оставете встрани и направете същото с втората половина.
5. След като сте готови, разточете отново всяка половина на кора с дебелина 0,5 см, поръсете с орехи и завийте на руло. Усучете рулото в противоположни посоки и навийте на охлюв. Направете това и с другата част от тестото.
6. Поставете охлювите в голяма тава, покрита с хартия за печене, и оставете на топло да втасат за още 25-30 минути.
7. През това време разбийте жълтъка от яйцето с 3 с. л. олио. След като охлювите са бухнали, намажете с тази смес, поръсете с ленено семе и печете на 180 градуса до златист загар и суха клечка при проверяване.