Продукти:
500 гр брашно
1 яйце
250 мл прясно мляко
2 супени лъжици зехтин или олио
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
20 гр прясна мая
брашно за доизмесване
яйце за намазване
За намазване:
50 гр меко масло
50 гр ситно настърган кашкавал
½ чаена лъжичка сминдух
Приготвяне:
* Разтворете маята в млякото и прибавете яйцето, зехтина, солта и захарта. Разбъркайте добре и с помощта на брашното, омесете меко и еластично тесто, като го прибавяте постепенно. Ако е нужно, доомесете тестото с допълнително брашно.
* Оставете тестото да почине 15 минути и го разделете на две части. Разточете ги на тънки правоъгълници и ги намажете с кашкавала, маслото и сминдуха, като преди това добре ги размесите.
* Завийте намазаните правоъгълници на рула и ги нарежете на трапецовидни парчета.
* Поставете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене, и ги намажете с малко разбито яйце. Оставете ги да втасат 15 мин. Притиснете ги в средата с пръчица, потопена в малко брашно, за да се разтворят пластовете по-добре. Ако желаете, посипете със сусам и ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
* Хлебчетата стават много ароматни и апетитни. Лесни са за правене, защото не изискват предварително правене на квас и дълго време за втасване.
Хлебчета с масло и кашкавал
Ухае ми на вкусно още с отварянето на очите
27847