За пареното тесто:
200 мл студена вода
4 ч.л. захар
85 г безсолно масло
Щипка сол
115 г брашно
3 яйца от свободно отглеждани кокошки
За пълнежа:
400 г пушена скумрия
8 с.л. кисело мляко
100 г безсолно разтопено масло
щипка сол
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
За чътнито:
435 г ананас на кубчета от консерва
шепа кориандър
2 малки зелени люти чушки
1 органичен лайм
Екзотична, вкусна и полезна, тази рецепта на 24 Kitchen предлага чудесен и необичаен вкус, който със сигурност ще ви плени.
Начин на приготвяне:
1. За пареното тесто сипете студената вода, нарязаното на кубчета масло, захарта и солта в тенджерка. Оставете сместа да заври и маслото да се разтопи. Изсипете наведнъж брашното и бъркайте енергично, докато се образува гладка топка тесто, която се отделя от стените на съда. Дръпнете от огъня и щом сместа поизстине, постепенно добавете предварително разбитите яйца, при непрекъснато разбиване. Трябва да получите гладко и лъскаво тесто. Ако при загребване с лъжица тестото пада от нея, образувайки триъгълник, значи е готово.
2. Прехвърлете тестото в пош с гладък накрайник (2 см). Шприцовайте топчици в тава, постлана с хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга. С мокър пръст притиснете връхчетата на топчиците надолу. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор 25-30 минути.
3. За муса почистете пушената риба от кожа и кости и я сложете в блендер заедно с киселото мляко и разтопеното масло. Овкусете с малко сол и повече черен пипер. Разбийте сместа до хомогенност.
4. За чътнито сложете прецедените кубчета ананас от консерва в блендер и добавете лютите чушки без дръжки, кориандъра и фино настърганата кора и сок на лайм. Овкусете със сол и пасирайте.
5. Разрежете изстиналите еклерчета на две, по хоризонтал и запечете половинките за 5 минути на 180 градуса.
6. Гарнирайте всяка половинка с мус от пушена скумрия и малко зелено чътни.