1 малка глава карфиол
200 г прошуто (на тънки ленти)
50 г сирене „Пармезан“
80 мл студено пресован зехтин
2 стръка мащерка
1 с. л. доматен концентрат
1/2 ч. л. сух чесън
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Карфиолът се разполовява, след това се нарязва на филии с дебелина от около 1 пръст, които се режат на хапки.
Слагат се в решетка и се готвят на пара, така че да останат леко хрупкави.
Пармезанът се настъргва и се разбърква с накълцаната мащерка, доматения концентрат, сол, черен пипер, сухия чесън и половината от зехтина.
Всяка карфиолена хапка се овкусява със сол и черен пипер и се маже с ароматната смес.
Увиват се в лентички прошуто. Пържат се в загрят зехтин от двете страни – до златисто.
По желание се поднасят с майонезен сос.
Прочетете още:
Пъстра салата с телешко
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата
5-те съставки на идеалната салата
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Бърза зелена салата с маринован лук