1 кг картофи
400 г брашно
2 яйца
1-2 ч.л. сол
50 г краве масло
100 г сурово пушен бекон
200 г краве саламурено сирене
1/4 връзка див лук
Начин на приготвяне:
1. Обелете и настържете картофите на фино ренде. Изстискайте ги с ръце от водата.
2. Добавете брашното, яйцата и солта и разбъркайте, колкото да стане хомогенна сместа, без да прекалявате.
3. Сложете тестото върху добре набрашнена повърхност и го нарежете на много малки кубчета.
4. Сварете ньоките в подсолена вода на няколко порции. Щом изплуват на повърхността, са готови. Извадете ги с решетъчна лъжица.
5. Загрейте маслото в съд с незалепващо покритие и ги запържете до златисто. Прибавете и натрошеното сирене.
6. Нарежете бекона на кубчета и го сложете в студен тиган. Поставете го на котлона и бавно загрейте.
7. Сервирайте халушките със запържения бекон и нарязан на ситно див лук.