патладжани - 2 броя
яйца - 2 бр.
чесън - 3-4 скилидки
олио - 5 с.л.
оцет на вкус
сол на вкус
Хайвер от патладжан звучи есенно, ухае на есен и има вкус на есен. Простичка и лесна за приготвяне рецепта, с която можете да се насладите на този пъстър сезон във всяка хапка. Става за мазане на препечена филийка, става за ракиено мезе, става и за гарнитура към печено месо или ястия с ориз. Ако обичате комбинацията от печен патладжан и сирене, става и за лека вечеря.
Този хайвер от патладжан е от рецептите, които се приготвят с до 3 основни продукта. В случая ни трябват само хубави лъскави патладжани, яйца и задължителния чесън, съветват от Mate Kitchen. Не си и помисляйте да правите каквото и да било с печен патладжан и да не сложите чесън. Тези двамата просто не могат един без друг. Без чесън патладжанът има доста блудкав вкус, който не можете да подобрите с нищо друго. Затова ако не сте сред почитателите на този ароматен зеленчук, може би патладжанената разядка просто не е за вас. За щастие, колекцията ни е богата, така че със сигурност ще намерите нещо по ваш вкус.
Подмамени от здравословната мода, някои от вас вероятно ще заменят олиото и оцета в рецептата за хайвера от патладжан със зехтин и лимонов сок. Не го правете, ще останете разочаровани от резултата! Зехтинът ще промени вкуса на печения патладжан, а лимоновият сок няма да го подкисели достатъчно. Понякога храната има нужда точно от олио и оцет, дайте й го!
Начин на приготвяне:
1. Опечете патладжаните, обелете ги и ги намачкайте до гладко пюре.
2. Прибавете счукания чесън, солта и олиото и разбъркайте сместа много добре.
3. Сварете яйцата и след като изстинат, ги нарежете на ситно и ги прибавете към хайвера от патладжан.
4. Подправете разядката с оцет на вкус, разбъркайте и поднесете.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.