6 големи ветрогонови гъби
6 с.л. зехтин екстра върджин
6 стръка прясна мащерка
6 скилидки чесън
шери
1 с.л. нарязан магданоз
морска сол
Начин на приготвяне:
1. Почистете гъбите със суха четка. Отрежете най-долната част на пънчетата. След това разрежете всяка гъба на две по дължина. От вътрешната страна, по цялата дължина, направете повърхностни диагонални разрези в двете посоки.
2. Загрейте тиган за палачинки с 3 с.л. зехтин в него. запържете стръковете мащерка и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън за около 1 минута, до златисто. Извадете мащерката и чесъна в чиния. Врънете тигана върху котлона и усилете огъня. Подредете гъбите в него, с разрязаната страна надолу. Поръсете гъбите с останалите 3 с.л. зехтин и с малко шери. Гответе 2 минути, до тъмнозлатист цвят. Обърнете гъбите и гответе още 2 минути.
3. Разпределете гъбите в предварително затоплени чинии. Поръсете с нарязан магданоз и морска сол.