франзела или стар хляб - 1/2 бр
чери домати - 8 бр
краставици - 1 бр
зелени чушки - 2 бр
червен лук - 1 глава
гъби - 200 гр
зехтин - 6 с.л.
балсамов оцет - 3 с.л.
чесън на прах - 1/2 ч.л.
суха мащерка - 2 ч.л.
риган - 1 ч.л.
пресен босилек - 2 стръка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Вероятно много от вас смятат, че грилована салата представлява зеленчуци, изпечени на грил, и овкусени със зехтин, лимонов сок и евентуално някакви пресни подправки. Ще ви изненадаме, но не. От Mate Kitchen на това му казват печени зеленчуци с чесън, копър, зехтин и лимон и го поднасяме като гарнитура към печено месо. Грилованата салата е свежа, с изцяло сурови зеленчуци, а през огъня минават овкусени със зехтин, риган, сол и черен пипер хлебни хапки. После ги разпределяме върху зеленчуците и… Истински разкош.
Ако никога досега не сте комбинирали крутони или печени хлебни късчета с пресни зеленчуци, нашата грилована салата е подходящ повод да коригирате този пропуск. В началото са хрупкави, но когато ги разбъркате, поемат леко от соса и стават чудесни. Освен това добавят допълнителен вкусов акцент. Можете просто да запечете стар хляб и да го добавите така, съветват от Mate Kitchen. Но ако го овкусите с подправки, става още по-вкусен. Сухият чесън и риганът са най-подходящи. Ако обичате босилек, може да сложите и от него, но ние предпочетохме да го добавим в купата свеж.
От тази грилована салата със стар хляб става великолепно мезе. Можете, разбира се, да я предложите и като гарнитура към печено месо. Почитателите й в нашия екип казват, че е много вкусна и с парче сирене. Който и вариант да изберете, няма да сбъркате.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете чери доматите и гъбите на половинки и ги сложете в голяма купа. Нарежете лука и чушките на ивици и ги сложете в купата. Полейте с 4 лъжици зехтин, подправете със сол и чесън на прах и разбъркайте, за да се овкусят всички продукти.
2. Нарежете хляба на кубчета и ги поставете в отделна купа. Полейте го с останалия зехтин и поръсете с мащерка, риган, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. След това поставете върху хартия за печене, сложете във фурната и запечете.
3. Поставете зеленчуците върху загрят грил тиган. Изпечете ги без капак за десетина минути или докато омекнат.
4. Обелете краставицата и я нарежете на кубчета.
5. Сложете зеленчуците в купа, върху тях наредете кубчетата краставица. Разпределете отгоре грилованите хлебни хапки. Поръсете салатата с накълцан пресен босилек и подправете с балсамов оцет. Разбъркайте внимателно и сервирайте.
Внимание: Съдържа франзела, което може да предизвика алергични реакции.