Необходими продукти за 4 порции:
1 пакет бутертесто
1 жълтък
за плънката:
300 г консервирани кладница, челядинка, пачи крак и манатарки
250 г пресни печурки
1 глава лук
1 филия хляб
30 г краве масло
2 с. л. олио
2–3 с. л. бяло вино
1 кубче пилешки бульон
3–4 стръка копър
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Лукът се нарязва наситно и се запържва за около 1–2 минути в олиото и маслото. Силата на огъня се увеличава, прибавят се нарязаните на филийки печурки и се пържат около 2–3 минути, докато се зачервят. След това се натрошава пилешкият бульон, изсипва се виното и се разбърква добре. Добавят се и консервираните гъби, нарязани на филийки, и готовата плънка се оттегля от огъня.
2. Филията хляб се нарязва на малки кубчета, които се прибавят към плънката. Сместа се овкусява със ситно нарязания копър и черен пипер, разбърква се и се оставя да се охлади напълно.
3. От бутертестото се отрязва широко правоъгълно парче с дължина на тавата за печене. В единия край на разгънатото тесто по дължина се поставя плънката, като се оставят два пръста разстояние до ръба. Краищата на тестото се намазват с разбития жълтък. Двата края по ширина се прегъват навътре, за да не изтича плънката, а след това се завива руло и отново се маже с жълтък.
4. Щруделът се пече 15–20 минути до зачервяване в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Постна рецепта със спанак и гъби