хляб стар - 6 филии
сирене - 200 гр
масло - 100 гр
яйца - 2 броя
винен оцет - 1 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
чубрица на вкус
Великолепно е съчетанието от препечен хляб, сирене, масло, червен пипер и рохко яйце, както и, разбира се, чубрицата, която обединява всичко и му придава типичен български вкус. Обикновени продукти, поднесени по необикновен начин - това е най-краткото описание за тази рецепта на Mate Kitchen.
Може да поднесете това гювече и като топло предястие заедно с тънко нарязани мезета, сланинка, различни видове туршия и традиционни нашенски разядки. То определено е вкус за студеното време и е жадно за червено винце. Когато навън е слънчево и топло, небцето жадува за друго, свежо, с пресни зеленчуци и с по-пъстри цветове, споделят от Mate Kitchen.
Тези гювечета влизат в категорията „рецепти с остатъци“. Доста често там попада именно хлябът - дори и стар, той е изключително благодатен продукт, с който могат да се приготвят и солени, и сладки вкуснотии.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете или начупете хляба на хапки, разпределете ги в две гювечета и ги сложете да се изпекат във фурната на 180 градуса, като разбърквате от време на време.
2. След като ги извадите, натрошете върху тях сиренето.
3. Във вряща вода с оцет забулете яйцата. Сменяйте водата за всяко яйце.
4. Сложете по едно яйце във всяко от гювечетата.
5. Разтопете маслото, запържете в него червения пипер и полейте обилно гювечетата. Накрая поръсете с чубрица на вкус и поднесете.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, масло и хляб, които могат да предизвикат алергични реакции.