За пюрето oт печени картофи:
6 големи картофа
2-3 стръка розмарин
250 г масло
малко прясно мляко
За морковите и пащърнака:
3 големи моркова
2 корена пащърнак
3 ч.л. сушена мащерка
Зехтин
2.5 см корен джинджифил
50 г меко масло
За броколините:
200 г броколини
чили зехтин
1 ч.л. едър лют червен пипер
шепа запечени филирани бадеми
За плънката:
2-3 стръка розмарин
2-3 стръка мащерка
2.5 см корен джинджифил
4 скилидки чесън
6 сурови свински наденици (без обвивката)
200 г кървавица
50 г хлебни трохи
200 г масло
Печеното пиле редовно присъства на всяка българска трапеза, затова от 24 Kitchen предлагат някои интересни варианти за гарнитура за вечерите, когато сте в настроение за нещо по-различно.
Начин на приготвяне:
1. За пюрето от картофи направете напречен повърхностен разрез по средата на всеки необелен картоф и го увийте в парче алуминиево фолио, с лъскавата страна навън. Подредете увитите картофи върху загрята скара, върху директен огън. Печете 1 час, със затворен капак. В тиганче разтопете маслото върху скарата. Директно върху скарата поставете стръковете розмарин за 20 секунди. След това нарежете на ситно листенцата му и ги добавете към разтопеното масло. Обелете картофите и ги сложете в купа. Залейте с горещото разтопено масло с розмарин и добавете малко мляко. Намачкайте картофите на пюре и пресипете в дълбока чиния. Поръсете с розмарин и сол.
2. Почистете горния слой на пащърнака и морковите. Разрежете на четири по дължина, без да разрязвате докрай в горната част. Поставете в тавичка и поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Оваляйте добре. Поставете морковите и пащърнака директно върху скарата и печете 15 минути, докато омекнат, като често ги обръщате. В купа смесете маслото с настърган джинджифил и сушена мащерка. Поставете топлите моркови и пащърнак в купата и разбъркайте добре, докато маслото се разтопи. ПРехвърлете в чиния и поръсете с малко магданоз.
3. За плънката сложете каймата от надениците в купа. Нарежете на ситно листенцата розмарин и мащерка. Обелете скилидките чесън и джинджифила и ги настържете фино. Добавете ги в купата и овкусете със сол и черен пипер. Накъсайте кървавицата направо в купата. Добавете хлебните трохи и маслото и омесете всичко с ръце. Разпределете плънката в две чугунени тиганчета и хубаво притиснете. Покрийте всяко тиганче с алуминиево фолио. Направете дупки във фолиото и поставете върху скарата, с капак, около 45 минути или до вътрешна температура от 75 градуса.
4. Поръсете броколините с лютия зехтин, сол и черен пипер и оваляйте добре. Поставете върху горещата скара и печете около 6 минути, като ги обръщате. ПРехвърлете в чиния. Поръсете със запечени бадеми и едър лют червен пипер.
5. Поднесете гарнитурите с печено пиле с лимонов-маслен сос.