Гарнитури към печено пиле

Да запалим огъня с Нико Рейнолдс

2.67 от общо 3 гласа
Необходими продукти

За пюрето oт печени картофи:
6 големи картофа
2-3 стръка розмарин
250 г масло
малко прясно мляко

За морковите и пащърнака:
3 големи моркова
2 корена пащърнак
3 ч.л. сушена мащерка
Зехтин
2.5 см корен джинджифил
50 г меко масло

За броколините:
200 г броколини
чили зехтин
1 ч.л. едър лют червен пипер
шепа запечени филирани бадеми

За плънката:
2-3 стръка розмарин
2-3 стръка мащерка
2.5 см корен джинджифил
4 скилидки чесън
6 сурови свински наденици (без обвивката)
200 г кървавица
50 г хлебни трохи
200 г масло

Печеното пиле редовно присъства на всяка българска трапеза, затова от 24 Kitchen предлагат някои интересни варианти за гарнитура за вечерите, когато сте в настроение за нещо по-различно.

Начин на приготвяне: 

1. За пюрето от картофи направете напречен повърхностен разрез по средата на всеки необелен картоф и го увийте в парче алуминиево фолио, с лъскавата страна навън. Подредете увитите картофи върху загрята скара, върху директен огън. Печете 1 час, със затворен капак. В тиганче разтопете маслото върху скарата. Директно върху скарата поставете стръковете розмарин за 20 секунди. След това нарежете на ситно листенцата му и ги добавете към разтопеното масло. Обелете картофите и ги сложете в купа. Залейте с горещото разтопено масло с розмарин и добавете малко мляко. Намачкайте картофите на пюре и пресипете в дълбока чиния. Поръсете с розмарин и сол.

2. Почистете горния слой на пащърнака и морковите. Разрежете на четири по дължина, без да разрязвате докрай в горната част. Поставете в тавичка и поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Оваляйте добре. Поставете морковите и пащърнака директно върху скарата и печете 15 минути, докато омекнат, като често ги обръщате. В купа смесете маслото с настърган джинджифил и сушена мащерка. Поставете топлите моркови и пащърнак в купата и разбъркайте добре, докато маслото се разтопи. ПРехвърлете в чиния и поръсете с малко магданоз.

3. За плънката сложете каймата от надениците в купа. Нарежете на ситно листенцата розмарин и мащерка. Обелете скилидките чесън и джинджифила и ги настържете фино. Добавете ги в купата и овкусете със сол и черен пипер. Накъсайте кървавицата направо в купата. Добавете хлебните трохи и маслото и омесете всичко с ръце. Разпределете плънката в две чугунени тиганчета и хубаво притиснете. Покрийте всяко тиганче с алуминиево фолио. Направете дупки във фолиото и поставете върху скарата, с капак, около 45 минути или до вътрешна температура от 75 градуса.

4. Поръсете броколините с лютия зехтин, сол и черен пипер и оваляйте добре. Поставете върху горещата скара и печете около 6 минути, като ги обръщате. ПРехвърлете в чиния. Поръсете със запечени бадеми и едър лют червен пипер.

5. Поднесете гарнитурите с печено пиле с лимонов-маслен сос.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти