800 г микс от домати (розови, червени, черни)
1 глава червен лук
100 г маслини Каламата
50 мл зехтин
30 мл балсамов оцет
1/4 връзка див лук
сол на вкус
орехи за поръсване
За муса:
1/2 ч.л. желатин
200 г краве сирене
100 мл течна животинска сметана
1 скилидка чесън
2 стръка мащерка
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. За муса разтворете желатина в 30 мл студена вода. Настържете сиренето на едро ренде.
2. Загрейте сметаната на котлона заедно с настърганото сирене. Бъркайте докато се разтопи.
3. Добавете желатина и след това дръпнете от котлона и пасирайте. Приберете в хладилника да стегне за 30 минути. След това извадете на стайна температура и разбийте с телена бъркалка, за да влезе въздух.
4. Овкусете със стрит с малко сол на паста чесън, листенца мащерка и бял пипер.
5. Доматите за салатата нарежете на различни по големина и форма парчета, а червения лук – на полумесеци. Смесете ги в купа. Прибавете нарязания на ситно див лук. Подправете с балсамов оцет, зехтин и сол.
6. В чиния сложете от овкусената доматена салата, добавете маслините, сложете от муса и поръсете с натрошени орехи. По желание украсете със стръкове див лук.