Необходими продукти:
480 г бяло брашно
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 1/4 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
60 мл прясно мляко
270 мл хладка вода
За глазиране:
3 с.л. стопено масло
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух риган
Начин на приготвяне:
Смесете в купа всички сухи съставки – брашното, маята, солта и захарта. Добавете мокрите – зехтин, мляко и вода и омесете пухкаво и еластично тесто. Ако имате приставка за тесто, можете да бъркате в миксер около 8 минути. Ако не разполагате с такъв, месете на ръка около 10-тина минути.
Намаслете купа и сложете тестото в нея. Покрийте я с прозрачно кухненско фолио и оставете да втаса във фурната на 40-50 градуса за около 40 минути. Не изключвайте фурната. Щом тестото бухне, го извадете и го разрежете на 4 части. След това всяка част още на две и ще получите 8 парчета тесто. Постелете голяма тава с хартия за печене.
Вземете едно парче в ръце и го оформете като дълго въже. Поръсете си с малко брашно, ако ви лепне. Тестото е много еластично и лесно за работа. Не се къса лесно.
Хванете двата края на "въжето" и завържете на възел. Вземете долния край и го мушнете отгоре в центъра. Вземете горния край и го подпъхнете отдолу. По този начин ще получите формата на земел.
Поставете го върху хартията за печене. По същия начин оформете и останалите 7 питки и ги поставете на разстояние една от друга. Пъхнете тавата отново във фурната на 40-50 градуса, за да втасат повторно за още 30 минути.
През това време пригответе сместа за глазирането им.
Разтопете маслото. Стиснете две скилидки чесън в него и поръсете със сухия риган. Разбъркайте. Извадете тавата. Намажете питките обилно с чесновата смес, с помощта на четка. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете питките за 20 минути.
Топлички са най-вкусни и си пасват идеално с домашна лютеница.