200 г бял хляб
зехтин
50 г пармезан
2 марули
2 парчета пилешки гърди без кожа
сол и черен пипер
За дресинга:
2 жълтъка
1 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. червен винен оцет
зехтин
50 г аншоа
2 скилидки чесън
75 г пармезан
1 лимон
сок
Начин на приготвяне:
За дресинга сипете жълтъците в купа заедно с горчицата и оцета. Разбийте с помощта на тел. Щом сместа започне да се сгъстява, започнете да наливате зехтин на тънка струйка, като разбивате енергично. Плътността на дресинга трябва да е такава, че той да пада леко от телта.
Нарежете на ситно филенцата аншоа заедно с пресования чесън така, че да се получи паста. Добавете я при жълтъците. Настържете фино пармезана и го добавете. Изтискайте сока на лимона. Разбъркайте добре.
Нарежете леко стар хляб на филии, а след това на кубчета. Загрейте тиган и сипете в него 2-3 с.л. зехтин. Запържете кубчетата хляб, като ги разтръсквате често. Щом станат златисти, добавете половината настърган пармезан. Разтръскайте отново, докато сиренето се запече и извадете кротоните.
Нарежете марулята на едро и я сложете в купа. Добавете лимонов сок, половината дресинг и половината кротони. Разбъркайте. Пресипете салатата в купа и добавете останалите кротони и останалия пармезан.
Загрейте добре грил-тиган. Разрежете всяко парче пилешко филе - без кожа, мазнини и жили по хоризонтал и го разтворете като пеперуда. Поръсете със сол и черен пипер и поставете филето в тигана. Печете по 3-4 минути от всяка страна. Извадете месото върху дъска и го намажете с малко от дресинга, сотавете го да си почине. След това го нарежете на ивици. Поставете месото в отделна купа и го пърсете с още дресинг.
Прочетете още:
Пъстра салата с телешко
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата