250 г сирене Фета
100 г сирене Рикота
100 г крем сирене
4 глави лук
1 скилидка чесън
2 с.л. лимонов сок
2 стръка босилек
сол на вкус
студено пресован зехтин за поливане
запечен сусам за поръсване
босилек за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука надве, поставете го в купа, залейте го със 2-3 с.л. зехтин, намажете го добре от всички страни и го поставете с разреза надолу в загрят тиган. По време на готвенето налейте зехтина, останал в купата, и гответе, докато лукът придобие тъмен загар.
2. След това прехвърлете в тава, посолете и налейте 100-150 мл вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, извадете и охладете.
3. За дипа в блендер сложете натрошеното сирене „Фета“, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. зехтин, чесъна, крем сиренето и разбийте.
4. Прехвърлете в купа и добавете рикотата и накълцания босилек, ако има нужда - посолете.
5. Сервирайте дипа заедно с лука, подреден около него. Полейте с 2–3 лъжици от сока от лука, разбъркан с 2-3 лъжици зехтин. Поръсете със запечен сусам и много тънко нарязан босилек.