домати - 4 бр.
краставици - 4 бр.
червен лук - 1 бр.
нар - 1/2 ч.ч.
винен оцет - 2 с.л.
лимони - 1/2 бр.
редукция от нар - 2 с.л.
зехтин - 4 с.л.
сумак - 1 с.л.
кориандър на зърна - 1 ч.л.
магданоз - 1 връзка
прясна мента - 2 стръка
сол на вкус
Решихме да споделим с вас как се прави чобан салата, която заема специално място в турската кулинарна традиция, разказват от Mate Kitchen. Приготвихме я по оригинална рецепта така, както ни беше дадена от майстор в ориенталската кухня. И понеже сме чували да я сравняват с нашата шопска салата, се амбицирахме да ви покажем, че съвсем не е така и разликите са доста съществени.
Интересното в чобан салата е, че съчетава много вкусове в себе си. Обикновено зеленчуковите салати са някак неутрални, дори блудкави и в тях няма нещо, което да се запомни. В общи линии представляват микс от различни зеленчуци, киселина, мазнина или евентуално някакъв дресинг, може би семена и това е всичко. На човек на практика не му трябва да следва точна рецепта, за да се справи с това „грандиозно“ кулинарно предизвикателство. Тази също се приготвя лесно, но със сигурност ще търсите вкуса ѝ след това.
Общото, ако въобще има такова, между шопската и турската чобан салата са доматите, краставиците, червения лук и магданоза. Оттам насетне започват разликите. А те са в листенцата прясна мента, в семената от нар, в сумака, в зрънцата кориандър, в микса от лимонов сок, оцет и меласа от нар, в зехтина. Зеленчуците се режат на дребно, а готовата чобан салата се разбърква с ръце. Вкусът е далеч от всичко, което приготвяме у нас, и ще ви пренесе другаде. Особено ако я поднесете и с подходящата напитка. Йени ракъ е перфектното допълнение към нея. Наздраве и да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете доматите на ситни кубчета и ги сложете в голяма купа.
2. Обелете краставиците и ги нарежете на кубчета със същата големина като доматите и ги добавете при тях.
3. Нарежете лука на полумесеци, а магданоза на ситно. Добавете ги при доматите и краставиците.
4. Сипете и зърната от нар, поръсете с кориандър, сумак и нарязани листа прясна мента.
5. В купичка смесете оцета, редукцията от нар, солта и сока от половин лимон. Разбъркайте и, без да спирате, постепенно налейте зехтина.
6. Полейте салатата с така приготвения дресинг, разбъркайте добре и поднесете.