Чобан салата

Експлозия от ориенталски вкусове

4 от общо 2 гласа
20 мин.
Необходими продукти

домати - 4 бр.

краставици - 4 бр.

червен лук - 1 бр.

нар - 1/2 ч.ч. 

винен оцет - 2 с.л. 

лимони - 1/2 бр.

редукция от нар - 2 с.л. 

зехтин - 4 с.л.

сумак - 1 с.л.

кориандър на зърна - 1 ч.л.

магданоз - 1 връзка 

прясна мента - 2 стръка 

сол на вкус

Решихме да споделим с вас как се прави чобан салата, която заема специално място в турската кулинарна традиция, разказват от Mate Kitchen. Приготвихме я по оригинална рецепта така, както ни беше дадена от майстор в ориенталската кухня. И понеже сме чували да я сравняват с нашата шопска салата, се амбицирахме да ви покажем, че съвсем не е така и разликите са доста съществени.

Интересното в чобан салата е, че съчетава много вкусове в себе си. Обикновено зеленчуковите салати са някак неутрални, дори блудкави и в тях няма нещо, което да се запомни. В общи линии представляват микс от различни зеленчуци, киселина, мазнина или евентуално някакъв дресинг, може би семена и това е всичко. На човек на практика не му трябва да следва точна рецепта, за да се справи с това „грандиозно“ кулинарно предизвикателство. Тази също се приготвя лесно, но със сигурност ще търсите вкуса ѝ след това.

Общото, ако въобще има такова, между шопската и турската чобан салата са доматите, краставиците, червения лук и магданоза. Оттам насетне започват разликите. А те са в листенцата прясна мента, в семената от нар, в сумака, в зрънцата кориандър, в микса от лимонов сок, оцет и меласа от нар, в зехтина. Зеленчуците се режат на дребно, а готовата чобан салата се разбърква с ръце. Вкусът е далеч от всичко, което приготвяме у нас, и ще ви пренесе другаде. Особено ако я поднесете и с подходящата напитка. Йени ракъ е перфектното допълнение към нея. Наздраве и да ви е вкусно!

Начин на приготвяне:

1. Нарежете доматите на ситни кубчета и ги сложете в голяма купа.

2. Обелете краставиците и ги нарежете на кубчета със същата големина като доматите и ги добавете при тях.

3. Нарежете лука на полумесеци, а магданоза на ситно. Добавете ги при доматите и краставиците.

4. Сипете и зърната от нар, поръсете с кориандър, сумак и нарязани листа прясна мента.

5. В купичка смесете оцета, редукцията от нар, солта и сока от половин лимон. Разбъркайте и, без да спирате, постепенно налейте зехтина.

6. Полейте салатата с така приготвения дресинг, разбъркайте добре и поднесете.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти