250 г брашно
60 г краве масло на стайна температура
3 скилидки чесън
2 стръка магданоз
2 стръка босилек
1 с. л. зехтин
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в 125 мл топла вода. Брашното се смесва с щипка сол, разтворената мая и зехтина.
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. Маслото се разбърква с ригана, сол, черен пипер, наситнените магданоз и босилек и стрития на паста чесън.
Тестото се разточва на не много тънка кора, маже се с част от маслото и се завива на стегнато руло.
Реже се на парчета, които се поставят с разреза нагоре в съд, намазан с масло. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат.
Капакът на съда се завива с кърпа, питките се похлупват и се готвят на умерен огън около 10 минути.
Обръщат се и се готвят и от другата страна 5 минути. Сервират се, намазани с останалото масло.
Други рецепти:
Топла питка със сиранце...
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене