За туршията:
1 малка глава пресен карфиол
2–3 дребни моркова
3 калифорнийски чушки (различни цветове)
3 стръка стеблена целина
5 скилидки чесън
100 г маслини каламон (без костилки)
кълнове за сервиране
За маринатата:
500 мл вода
250 мл бял винен оцет
100 мл зехтин
4 с.л. захар
2 с.л. мед
1–2 сушени люти чушки
1 ч.л. семена от резене
1 дафинов лист
1 клонка розмарин
1 с.л. сол
1 ч.л. черен пипер на зърна
За пюрето от бял боб:
1 консерва сварен бял боб (400 г)
1 с.л. лимонова кора
1 скилидка чесън
2 с.л. лимонов сок
1 клонка розмарин
1 ч.л. каперси
50 мл студено пресован зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Почистете и нарежете на парчета карфиола, морковите, чушките и целината. Обелете чесъна.
2. Налейте в тенджера водата и оцета за маринатата. Прибавете розмарина, захарта, сушените люти чушки, солта, черния пипер, зехтина, меда, семената от резене и дафиновия лист.
3. Кипнете и прибавете скилидките чесън. Изсипете всички подготвени зеленчуци и маслините. Гответе около 5 минути и махнете от котлона. Прехвърлете в буркани и хубаво охладете. Готова е за консумация след 24 часа.
4. За пюрето отцедете боба и го сложете блендер. Добавете настърганата лимонова кора, скилидката чесън, сока от лимон, зехтина, каперсите, сол на вкус, накълцани листенца розмарин, една лъжица от водата от каперсите.
5. Блендирайте и при нужда налейте малко студена вода, за да получите желаната гъстота.
6. В дълбока чиния сложете от пюрето, отгоре подредете от зеленчуците, украсете с кълнове. По желание добавете капки от маринатата и черен пипер.