2 сушени люти чушки Морита или Чипотле
450 г скариди
340 г червени картофи
3 с.л. фъстъчено олио
1/2 ч.ч. нарязан на ситно лук
1 люта чушка Серано
2 скилидки чесън
3 с.л. сусам
700 г домати Рома
1/2 ч.л. сол
8 пшенични тортили
Начин на приготвяне:
1. Накиснете сухите люти чушки в гореща вода за 10 минути. След това отстранете дръжките и семките им и ги нарежете на ситно.
2. Обелете и измийте под течаща вода скаридите. Пуснете ги в тенджера с вряща подсолена вода за 1 минута. Извадете ги с помощта на решетеста лъжица.
3. В същата вода пуснете обелените и нарязани на малку кубчета картофи. Варете до готовност, около 5 минути.
4. Поставете сварените скариди в найлонов плик и ги начукайте с помощта на чукче за месо. Внимавайте да не получите конистенция на паста.
5. Загрейте олиото в тиган и запържете нарязания лук за 3-4 минути, докато омекне. Добавете нарязаните на ситно рехидратирани сухи чушки и прясна люта чушка и разбъркайте. След минута добавете нарязания на ситно чесън и сусама. Разбъркайте и след 1 минута добавете нарязните на малки кубчета домати. Овкусете със сол, разбъркайте и оставете да се готвят 5 минути, докато омекнат.
6. Добавете начуканите скариди и кубчетата сварени картофи. Разбъркайте и намачкайте продуктите. Добавете сол, ако е необходимо, и след минута дръпнете от огъня.
7. Загрейте тортилите в предварително загрят тиган (или в комал).
8. По средата на всяка тортиля поставете 2-3 с.л. от мачаката със скариди и картофи. Навийте на бурито и ако желаете, ги затоплете отново в тиган. Поднесете бурито със сурова зелена салца.