за сиренето:
500 мл прясно мляко
250 мл животинска сметана
2 с. л. сок от лимон
1/2 ч. л. сол
за брускетите:
1 хляб с квас
100 г сирене „Пармезан“
1/4 връзка див лук
1/4 връзка копър
1 малка скилидка чесън
1/4 ч. л. сух риган
1 щипка сухо чили (без семки)
сол и черен пипер на вкус
студено пресован зехтин за поливане
за салатата:
250 г микс от зелени салати
3 с. л. студено пресован зехтин
1 с. л. сок от лимон
1 ч. л. дижонска горчица
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Млякото и сметаната се овкусяват със солта и се загряват.
Щом кипнат, се дърпат от котлона и се налива лимоновият сок. Оставя се да престои 1–2 минути, така че сместа да се пресече и след това се прецежда през марля и цедка за една нощ.
Чесънът се стрива на паста. Копърът и лукът се наситняват. В купа се разбъркват прясното сирене, копърът, лукът, чесънът и риганът. Овкусява се със сол, черен пипер и чили.
Хлябът се реже на филийки и се запича на загрята плоча. Филийките се намазват със зехтин и след това с овкусеното сирене. Накрая се поръсват с настърган пармезан.
От горчицата, лимонов сок, зехтина и сол на вкус се прави дресинг. С него се овкусяват листните зеленчуци.
Брускетите се сервират със салатата.
Брускети с моцарела
Вкусните италиански братовчеди
Чеснови брускети с домати, тиквички и маслини
Брускети с домати
Домашни брускети