авокадо - 2 бр
магданоз - 1/2 връзки
пресен кориандър - 1/2 връзки
шалот - 1 глава
винен оцет - 2 с.л.
мед - 1 супена лъжица
зехтин - 20 мл
хляб плътен, италиански - 6 филии
чесън - 4 скилидки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Чимичури е най-популярният сос за печено месо в Латинска Америка. Класическата рецепта казва, че той се приготвя на основата на сок от лайм с добавка на чесън, червен лук и ароматни подправки. Става едновременно свеж и пикантен. В тази авокадова интерпретация на Mate Kitchen, намазан върху хрупкави брускети, е съвършеното предястие или закуска. А защо не и лека вечеря, авокадото е достатъчно засищащо. Освен това е и полезно, а вкусно и полезно е повече от добра комбинация.
За да направим нашето феноменално авокадово чимичури, сложихме чесън и шалот за вкус, кориандър и магданоз за аромат и свеж, зелен цвят, мед за сладост и зехтин за плътност. Киселото дойде от винения оцет, но ако е твърде натрапчив за вас, спокойно можете да го замените с ябълков или пък с прясно изцеден сок от лайм. Авокадото само по себе си е доста безвкусно, за някои дори е неприятно. С правилните добавки обаче се превръща в истинска кулинарна сензация, гарантират от Mate Kitchen.
Няма да ви лъжем, облизахме си пръстите. Можем да гарантираме същото и за вас и за всички, с които ще споделите удоволствието от вкусните ни брускети.
Имайте предвид, че авокадовото чимичури може да се поднесе и с печено месо. Вкусът му е лек и свеж, не е натрапчив и няма да отнеме първенството на месото, но ще го дообогати много приятно. Тогава и малко наситнена прясна люта чушка ще се съчетае чудесно. Можете да го поднесете и като гарнитура към омлет или бъркани яйца заедно с нарязани пресни домати, филийка препечен хляб и чаша портокалов сок.
Начин на приготвяне:
1. Разрежете авокадото на половинки, извадете костилките и нарежете месестата част на кубчета.
2. Смесете ги с накълцаните на ситно магданоз, кориандър и шалот, оцета, меда и зехтина. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре сместа.
3. Запечете филийките на скара за няколко минути. Още горещи ги натрийте със скилидка чесън и намажете със зехтин.
4. Разпределете отгоре от авокадовото чимичури и сервирайте веднага.
Внимание: Съдържа хляб, което може да предизвика алергични реакции.