авокадо - 2 бр.
моцарела или бейби моцарела - 125 гр
чери домати - 16 бр.
чесън - 3-4 скилидки
зехтин - 100 мл
прясна мента - 2-3 стръка
багети - 8 филийки
сол на вкус
Освен да зарадвате себе си с тази рецепта на Mate Kitchen, с нея може да изненадате и някой друг, но за лична консумация в края на изморителния ден с чаша бяло вино и без повод са особено примамливи. Ще се изненадате колко вкусно е авокадото, след като мине топлинна обработка. Добавката от мента и чесън го допълва по съвършен начин. Обичайно то се подкиселява добре, но не и в този случай. За сметка на това бъдете по-щедри със солта - тя изважда от него неочакван вкус.
Вероятно се чудите по колко брускети с авокадо да предвидите на човек, когато ги приготвяте за гости. Две или три е подходящото количество, тъй като те са само предястие. Обичайно е дори да се поднесе по една на човек. Ние обаче знаем колко са вкусни и че всички ще пожелаят още, така че нека да има по още една. Можете да направите половината с бял хляб, а другата половина с царевичен или пълнозърнест. Така ще имате по-голямо разнообразие от вкусове. Украсете с парченце чери домат или моцарела.
Начин на приготвяне:
1. Разрежете авокадото на две, отстранете костилката и обелете кората. Нарежете го на надлъжни ивици и го поставете в тава, покрита с хартия за печене.
2. Разрежете доматите на 2 и ги прибавете към авокадото.
3. Поръсете с малко зехтин и сложете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-12 минути.
4. През това време нарежете чесъна и ментата на ситно и ги прибавете към зехтина. Посолете и разбъркайте до хомогеност.
5. Извадете тавата от фурната, разпределете върху зеленчуците бейби моцарелата, изсипете чесновия сос и разбъркайте. След това върнете обратно във вече изключената фурна за 1-2 минути колкото вкусовете да се смесят и моцарелата да се отпусне.
6. Изпечете филийки багета, нарязани по диагонал, разпределете върху тях от сместа и ги поднесете с бяло вино по желание.