- Продукти
- 0.25 зелка бяло зеле
- 0.25 зелка червено зеле
- 1 малка глава карфиол
- 1 малка глава броколи
- 1 стъбло селъри
- 2 скилидки чесън
- 50 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- За топлия дресинг:
- 50 мл червен винен оцет
- 50 мл олио
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- За студения дресинг:
- 200 г майонеза
- 1 скилидка чесън
- 20 г мека горчица
- 0.25 ч.л. пушен червен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете карфиола и броколите, така че да получите малки розички, сложете ги в купа. Залейте ги със зехтин и ги поръсете с нарязан на ситно чесън. Овкусете ги със сол и черен пипер и ги прехвърлете в тава. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и изпечете зеленчуците за около 20 минути. След това ги оставете да се охладят.
Нарежете бялото и червеното зеле на тънко и го сложете в голяма купа. Обелете целината, нарежете я под ъгъл с помощта на белачка и я разбъркайте със зелето.
Загрейте олиото и оцета заедно със захарта и солта. Щом кипнат, залейте с тях бялото и червеното зеле. Разбъркайте и оставете да престои 20 минути. След това отцедете.
Смесете изпечените карфиол и броколи с бялото и червеното зеле.
Стрийте на паста чесъна за дресинга и го разбъркайте с горчицата, майонезата, пушения пипер и сол на вкус. С полученият дресинг залейте готовата салата и я разбъркайте.
Прочетете още:
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата
5-те съставки на идеалната салата
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Бърза зелена салата с маринован лук