За основната част
патладжани - 2 бр.
сирене - 200 гр
яйца - 1 бр.
чесън - 2 скилидки
копър - 5 стръка
черен пипер на вкус
За панировката
яйца - 2 бр.
олио - 100 мл
галета - 100 гр
За млечния сос
кисело мляко - 1/2 кофичка
майонеза - 100 гр
копър - 4 стръка
чесън на прах - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Бюрек е турска дума и означава баница, на каквото и до известна степен напомня тази рецепта на Mate Kitchen, само че вместо с кори плънката от яйца и сирене се завива с патладжан. Той, от своя страна, освен че е вкусен, носи доста ползи за организма и е богат на калий, магнезий, мед, калций, фолиева киселина и желязо.
Ястието се приготвя на два пъти, обясняват Mate Kitchen. Първо трябва да запържите патладжаните, за да омекнат и с тях да се работи лесно. След това, когато ги направите на своеобразни сандвичи със сирене и яйца, да панирате и да запържите всичко още веднъж. Знаете, че патладжаните поемат много олио, така че е повече от задължително да ги извадите върху кухненска хартия.
Обикновено сме свикнали да консумираме пържените патладжани с доматен сос. За тази рецепта обаче е по-подходящ чесновият сос на млечна основа. Може да го поднесете отделно и всеки да си сложи колкото иска, а може предварително да залеете бюрека и да сервирате така.
Начин на приготвяне:
За основната част
1. Нарежете патладжаните на филийки с дебелина 3 мм и ги посолете.
2. Запържете ги от двете страни в сгорещено олио - колкото да омекнат, извадете и отцедете в чиния със салфетка.
За панировката
1. Натрошете сиренето, смесете го с яйцето, нарязания копър и накълцания чесън.
2. Вземете една от изпържените филийки патладжан, намажете със сместа и затворете отгоре с друга филийка.
3. Потопете в разбито яйце, после в галета, отново яйце и за финал галета и изпържете в тиган със загрято олио.
За млечния сос
1. Пригответе млечния сос, като смесите киселото мляко, майонезата, солта, чесъна, нарязания на ситно копър и черен пипер и залейте вече изпържените патладжани.
Бележки
Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца, в ограничени количества. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, кисело мляко и майонеза, които могат да предизвикат алергични реакции.