7 г суха мая
250 мл хладка вода
500 г безглутеново брашно
80 мл зехтин екстра върджин
125 г кисело мляко
2 ч.л. сол
За гарниране:
5 смокини
морска сол
зехтин екстра върджин
балсамов оцет
сирене Пекорино с черен пипер
прясна мащерка или риган
Тестото за фокачата е с мая, затова трябва да предвидите около 2-3 часа допълнително време за втасването му. Фокачата със смокини се пече върху предварително загрята плоча във фурната и докато е още топла се поръсва със сирене Пекорино, пресни подправки и зехтин.
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа сипете маята и залейте с водата. Разбъркайте. Добавете брашното, киселото мляко и зехтина и разбъркайте. Омесете сместа с ръце, в купата, а щом се оформи тесто, го извадете върху плота и го доомесете с натиск, но не прекалено дълго – целта не е тестото да стане еластично, а само гладко. Оформете тестото на топка и го поставете в намазнената купа, поръсете със зехтин и покрийте с кърпа или фолио. Оставете да втаса за 3 часа или докато удвои обема си.
2. Върху лист хартия за печене разтеглете тестото с ръце, оформяйки правоъгълник. С пръсти оформете плитки вдлъбнатини. Оставете тестото да втаса за още 45 минути.
3. Загрейте плоча за пица в загрята на 200 градуса фурна.
4. Отново оформете вдлъбнатини с пръсти в тестото. Поръсете със зехтин и балсамов оцет. Подредете разрязаните на половинки смокини върху тестото, поръсете ги с малко балсамов оцет, сол и черен пипер. Печете фокачата на 220 градуса 20-25 минути.
5. Поръсете топлата фокача с листенца риган или мащерка, люспи сирене Пекорино, малко балсамов оцет, сол и зехтин. Нарежете на тънки, дълги парчета.