500 г бейби патладжани
3 с.л. зехтин
2 ч.л. сушен риган
1 глава червен лук
3 с.л. червен винен оцет
1 ч.л. морска сол
4 с.л. зехтин екстра върджин
1 скилидка чесън
1 1/2 с.л. вода
2 стръка пресен лук
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете малките патладжани. Разрежете ги на две, по дължина, без да отстранявате дръжките им.
2. На дъното на плоска тава сипете зехтин и поръсете сушения риган. Подредете половинките патладжани с разрязаната страна надолу и ги размърдайте, за да поемат от сместа. След това ги обърнете наобратно. Печете в предварително загрята фурна на 25 градуса 15 минути.
3. Обелете и нарежете червения лук на тънки полумесеци и ги сложете в купа. Залейте с червен винен оцет и вода. Поръсете с 1 ч.л. сол. Разбъркайте и оставете настрана за 15 минути.
4. Смачкайте с преса скилидката чесън направо в купата с лука. Добавете зехтин екстра върджин. Разбъркайте добре.
5. Прехвърлете топлите печени патладжани в голяма чиния. Върху тях разпределете маринования червен лук. Оставете да постоят 30 минути. Преди сервиране поръсете с листенца пресен риган.