2 ч.ч. ориз Арборио или Карнароли
½ глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
500 г кайма смес
сол и черен пипер
1 ½ ч.ч. замразен грах
125 мл червено сухо вино
600 мл домати пасата
3 яйца
2 ч.ч. настърган пармезан
шепа магданоз
150 г скаморца
2 ч.ч. галета
олио за пържене
Приготвянето на тези оризови топки по класическа италианска рецепта е дълъг процес и изисква подготовка от предишния ден. Но вкусът и удоволствието си заслужават!
Начин на приготвяне:
1. Сипете ориза в тенджера с вряща подсолена вода и разбъркайте. Варете 20 минути, като разбърквате от време на време. Прецедете ориза и го разстелете в тава. Оставете да изстине.
2. За соса в дълбок тиган с 2 с.л. зехтин запържете нарязания на ситно лук. След минута добавете и нарязания на ситно чесън. Разбъркайте за 30 секунди. Добавете каймата и запържете и нея за 2-3 минути, като я разделяте на песъчинки. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете граха и виното. Изчакайте 2-3 минути да се изпари алкохола и добавете пасираните домати. Захлупете тигана и гответе на слаб огън 2 часа, докато сосът се сгъсти. След това оставете соса да изстине добре, може да го прехвърлите в съд с капак и да го поставите в хладилник за 1 нощ.
3. Пресипете ориза в голяма купа. Разбийте яйцата отделно и ги добавете към ориза. Добавете и фино настъргания пармезан, нарязания на ситно магданоз и омесете сместа с ръце. В дълбока чиния сипете галетата.
4. С мокри ръце загребвайте от сместа с ориза и оформете кръгла топка с размерите на топка на тенис между дланите си. С пръст оформете вдлъбнатина в дупката и в нея сипете 1-2 с.л. от соса с кайма и 1-2 кубчета скаморца. Вземете още малко от сместа с ориза и оформете капаче на пълнената топка ориз. Оваляйте топката много добре в галетата, след това я дооформете с длани, да придобие по-овална форма.
5. Сипете 4-5 пръста олио в тенджера и го загрейте до 170 градуса. Пържете аранчините на порции, по 4-5 минути, от всички страни, до златисто. Извадете върху кухненска хартия. Сервирайте аранчините топли.