брашно - 500 гр
кристална захар Захира - 350 гр
орехи - 100 гр
какао - 50 гр
олио - 170 мл
хладка вода
винен оцет - 2 с.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
ванилов екстракт - 1 ч.л.
Кой каза, че да се направи пухкав постен кекс е невъзможно! Възможно е и още как – с правилните продукти и правилното съотношение между тях можете да получите максимум вкус от десерт, в който няма нито масло, нито яйца, нито мляко.
Доказателството е пред вас. Разкошен кекс с какао и орехи, който много наподобява класическия фъч – сочен, сладък, ароматен, с богат шоколадов вкус. Великолепно допълнение към чаша чай, малка глезотийка в средата на деня, следобедна закуска, за да имате сили за оставащите задачи, неделно удоволствие за цялото семейство – вие избирате.
Като всеки постен кекс е и икономичен – брашно, кристална захар „Захира“, орехи, какао, олио, вода и ванилия. И се приготвя бързо. Няма нужда да биете захар и яйца до побеляване, а само да разтворите захарта в хладката вода и след това с останалите съставки да я превърнете в пухкава кексова смес. Запече ли се, кухнята ви ще се изпълни с ухание на сладкарско ателие.
За тази рецепта за постен кекс с какао отново се доверяваме на бялата кристална захар „Захира“, защото е с отлично качество и гарантиран произход. И достатъчно сладка, защото всички сме имали неблагополучия със захар, която сякаш не сладни. Забравете за тях. Искате ли да впечатлите с разкошен десерт любимите си хора, това е правилният избор.
А ако искате да направите скромния постен кекс още по-неустоим, може да го залеете още топъл с разтопен шоколад и да направите дупчици с бамбуково шишче. Така шоколадът ще влезе в сладкиша и ще го обогати още повече.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
В голяма купа налейте водата и към нея прибавете бялата кристална захар "Захира". Разбийте с миксер докато се разтвори.
При непрекъснато разбиване добавете олиото на тънка струя, оцета, ванилията, содата, бакпулвера, солта и брашното на порции.
Към така получената смес прибавете пресятото какао и разбъркайте на ръка докато се усвои напълно. Прибавете орехите накрая.
Изсипете сместа във форма с подвижно дъно, покрита с хартия за печене. Разпределете добре и печете на 170 градуса до суха клечка. След като кексът изстине напълно, го нарежете на парчета и поднесете.