- тиквички - 2 бр - 1.19 лв
- олио - 100 мл - 0.42 лв
- брашно - 100 гр - 0.19 лв
- кисело мляко - 1 кофичка - 1.49 лв
- копър - 1/2 връзки - 0.65 лв
- пресен чесън - 1 стрък - 0.30 лв
- сол на вкус
Знаете ли кое е най-краткото определение за любимите на всички подлучени тиквички? Веднага ще ви кажем – нещо, заради което стоиш до печката час и половина, а се изяжда за 5 минути. Триумфът на готвача понякога е невероятно кратък, но така става с вкусната храна. Особено след няколко месеца, в които пресните зеленчуци са оскъдни.
Подлучените тиквички са една от първите пролетни рецепти заедно с таратора и пресните картофи с копър и чесън. Знаем, че със сигурност е пролет, когато от някой отворен прозорец се разнесе аромат на пържещи се тиквички. Макар вече да се продават почти през цялата година, вкусът им е различен, когато ги готвим в техния сезон. Може да си ги направите с няколко скилидки стар чесън, но зеленият е за предпочитане, за да бъде пролетното вкусово изживяване пълно.
Знаем, че много хора възприемат пържените тиквички с кисело мляко, копър и чесън като салата. От тях обаче става чудесен лек обяд или вечеря, стига да са в по-голямо количество. А и трябва да признаем, че час и половина над котлона за основно ястие звучи доста по-оптимистично от час и половина над котлона за салата.
Ако разполагате с повече тиквички, може да ги изпържите или да ги изпечете на скара и да ги замразите за зимата. След това е важно да ги размразите на стайна температура, за да запазят целостта си. При всички случаи това е по-добрият вариант за съхранение на тиквички за зимата. Ако ги замразите сурови, стават жилави и това не се променя независимо по какъв начин и колко дълго ги готвите след размразяването.
- Нарежете тиквичките по диагонал с дебелина 2-3 мм.
- Посолете ги, оставете ги за 5 минути, отцедете и ги оваляйте в брашно.
- Изпържете тиквичките в тиган с нагорещено олио и ги поставете върху чиния с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
- Смесете киселото мляко с нарязания на ситно копър, счукания чесън и солта.
- Наредете изпържените тиквички в чиния и ги залейте с млечния сос. Могат да се консумират както топли, така и студени.
Бележки
Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)