Подлучени тиквички

Подлучени тиквички

0 от общо 0 гласа
44 мин.
Необходими продукти
  • тиквички - 2 бр - 1.19 лв
  • олио - 100 мл - 0.42 лв
  • брашно - 100 гр - 0.19 лв
  • кисело мляко - 1 кофичка - 1.49 лв
  • копър - 1/2 връзки - 0.65 лв
  • пресен чесън - 1 стрък - 0.30 лв
  • сол на вкус

Знаете ли кое е най-краткото определение за любимите на всички подлучени тиквички? Веднага ще ви кажем – нещо, заради което стоиш до печката час и половина, а се изяжда за 5 минути. Триумфът на готвача понякога е невероятно кратък, но така става с вкусната храна. Особено след няколко месеца, в които пресните зеленчуци са оскъдни.

Подлучените тиквички са една от първите пролетни рецепти заедно с таратора и пресните картофи с копър и чесън. Знаем, че със сигурност е пролет, когато от някой отворен прозорец се разнесе аромат на пържещи се тиквички. Макар вече да се продават почти през цялата година, вкусът им е различен, когато ги готвим в техния сезон. Може да си ги направите с няколко скилидки стар чесън, но зеленият е за предпочитане, за да бъде пролетното вкусово изживяване пълно.

Знаем, че много хора възприемат пържените тиквички с кисело мляко, копър и чесън като салата. От тях обаче става чудесен лек обяд или вечеря, стига да са в по-голямо количество. А и трябва да признаем, че час и половина над котлона за основно ястие звучи доста по-оптимистично от час и половина над котлона за салата.

Ако разполагате с повече тиквички, може да ги изпържите или да ги изпечете на скара и да ги замразите за зимата. След това е важно да ги размразите на стайна температура, за да запазят целостта си. При всички случаи това е по-добрият вариант за съхранение на тиквички за зимата. Ако ги замразите сурови, стават жилави и това не се променя независимо по какъв начин и колко дълго ги готвите след размразяването.

  1.  Нарежете тиквичките по диагонал с дебелина 2-3 мм.
  2.  Посолете ги, оставете ги за 5 минути, отцедете и ги оваляйте в брашно.
  3.  Изпържете тиквичките в тиган с нагорещено олио и ги поставете върху чиния с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  4.  Смесете киселото мляко с нарязания на ситно копър, счукания чесън и солта.
  5.  Наредете изпържените тиквички в чиния и ги залейте с млечния сос. Могат да се консумират както топли, така и студени.

Бележки

Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти