Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
150 мл кисело мляко
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
4 с. л. олио
2 яйца и 1 жълтък
11 гр суха мая
600 гр брашно
50 грама масло
Начин на приготвяне:
Започваме с разтварянето на маята в топлото мляко. Прибавяме захарта и 2 супени лъжици от брашното.
В купа пресяваме брашното, чукваме яйцата, добавяме киселото мляко и изсипваме прясното мляко с маята в него.
Омесеното тесто слагаме в леко намазнена купа, която покриваме с домакинско фолио и оставяме да втаса.
След около час, го премесваме и разделяме на три равни части. Всяка от тях разстиламе с точилка на равномерен слой, дебел около 3-4 милиметра и диаметър около 30 сантиметра.
Когато е разточено, го намазваме с разтопеното масло.
Повтаряме разточването, като мажем и второто парче, третото - не мажем. Нареждаме ги едно върху друго, нарязваме хаотично, от където идва и името на питката.
Между тях може да добавите и някаква плънка.
Когато ги нарежем, изсипваме останалото масло в тавичката. Намазваме с разбития жълтък, като към него сме добавили и лъжичка киселото мляко.
Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Да замесиш любов
Пухкаво домашно хлебче с масло
Содена питка
Златни детски спомени – бабината кухня