За шишчетата
- пилешко филе - 400 гр - 5.72 лв
- лук - 2 глави - 0.30 лв
- тиквички - 1 бр - 0.40 лв
- червена чушка - 1 бр
- гъби по желание
За маринатата
- олио - 100 мл - 0.42 лв
- соев сос - 50 мл - 0.40 лв
- вода - 100 мл
- риган - 1 супена лъжица - 0.41 лв
- чесън - 3 скилидки - 0.08 лв
- лимон сок - 1/2 бр
- черен пипер на вкус
Да си направите пилешки шишчета вкъщи е лесно, особено ако имате грил тиган. Изключително практично решение в ежедневието, той удобно заменя скарата. Благодарение на него можем да разнообразяваме менюто си с рецепти, които иначе пазим за лятото на балкона, за вилата, за като отидем някъде „на природа“ с приятели и т.н.
Свинското месо има нужда от по-дълго готвене. За сметка на това пилешкото е особено подходящо за шишчета в градски, апартаментски условия. Затова и решихме да споделим с вас нашата любима рецепта за пилешки шишчета със зеленчуци. Месото е достатъчно крехко, но за да го овкусим и да го направим по-сочно, го мариновахме. Нашият съвет е да го оставите в маринатата за една нощ и да го изпечете на следващия ден.
Класически зеленчуци за шишчета са чушката, и то червена, и лукът. Те стават леко сладникави, когато се запекат, и овкусяват приятно месото. Гъбите също са подходящи. Ние добавихме и тиквичка, но ако правите шишчета извън сезона на тиквичките, можете да я пропуснете.
Ако смятате, че пилешкото филе е твърде сухо за вашия вкус, го заменете с месо от бут без кожата. То е по-мазно и сочно и е чудесно за приготвяне на скара или грил тиган, както е в нашия случай. Процедурата по мариноването е идентична.
Докато шишчетата се пекат, си пригответе салата за тях. Свежото „Табуле“ ще допадне на почитателите на магданоза. Тъй като шишчетата са със зеленчуци, можете да си спретнете нещо по-питателно. Пикантната картофена салата, традиционната овчарска салата и салатата „Мизия“ са много подходящи. Ако все пак държите хапването да е леко, заложете на класическата зелена салата.
- Нарежете пилешкото филе на кубчета и го сложете в дълбок съд.
- Нарежете на едро чушката, лука, тиквичката и гъбите и ги сложете в купа.
- Смесете продуктите за маринатата и изсипете половината върху месото, а другата половина върху зеленчуците.
- Покрийте и оставете в хладилника за няколко часа. Месото може да се маринова и от вечерта и да престои в хладилника цяла нощ.
- След като са престояли в маринатата, започнете да нижете шишчетата, като редувате парче тиквичка, лук, чушка и месо.
- Изпечете ги на скара или на оребрен тиган докато месото си промени цвета и придобие приятен загар.
- Сервирайте топлите пилешки шишчета с гарнитура по желание.
За маринатата
Смесете продуктите за маринатата и изсипете половината върху месото, а другата половина върху зеленчуците.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)