Печени ябълки

С гранола и сироп от порто

1 от общо 2 гласа
Необходими продукти

4 ябълки "Златна превъзходна"

4 пръчки канела

75 г вино порто

75 г захар

За гранолата:

30 г мед с розмарин

50 г кафява захар

15 мл вода

50 г овесени ядки

60 г филирани бадеми

30 г бадемово брашно

3 г смес от подправки (канела, карамфил, индийско орехче и джинджифил)

25 г сушени кайсии

25 г орехови ядки

За сиропа:

150 г вино порто

40 г захар

Начин на приготвяне:

С помощта на специален уред издълбайте вътрешността със семките на ябълките. Подредете ябълките в тавичка. Във всяка ябълка поставете по 1 пръчка канела. Поръсете със захар и полейте с виното. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. По време на печенето 1-2 пъти обливайте ябълките с отделилия се сироп.

За гранолата смесете в купа овесените ядки, филираните бадеми, нарязаните орехи и сушени кайсии, бадемовото брашно и подправките. Разбъркайте.

В тенджерка сипете меда, захарта и водата и разбъркайте докато захарта се разтопи. Залейте сместа с ядки и разбъркайте добре. Пресипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене и я разстелете на един слой. Печете на 170 градуса 10 минути.

За сиропа сипете виното и водата в тенджерка и оставете сместа да заври. Захлупете съда и варете на тиг огън до сгъстяване на сиропа.

Обелете печените ябълки и ги нарежете на кубчета. Разпределете ги в стъклени чаши. Полейте със сироп от порто. Върху ябълките сипете слой гранола.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти