400 мл прясно мляко
400 мл течна сметана
150 г захар
1 шушулка ванилия
1 с.л. матча на прах
2 листа желатин (или 10 г на прах)
250 г ягоди
1 с.л. черен сусам
Начин на приготвяне:
Сипете прясното мляко, сметаната и захарта в тенджерка. Разрежете шушулката ванилия по дължина и остържете вътрешността и. Добавете я в сместа. Можете да пуснете и шушулките за повече аромат. Оставете сместа да заври на умерен огън, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтопи.
Накиснете листовете желатин в голяма купа със студена вода за 1 минута.
Дръпнете от огъня сместа и извадете шушулките ванилия. Доавете малко от горещата смес към чая матча и разбъркайте. Върнете сместа на котлона и добавете матчата. Бъркайте непрекъснато без да позволявате сместа да заври отново.
Дръпнете тенджерката от котлона. Изтискайте желатина и го добавете вътре. Разбъркайте докато той се разтопи.
Разпределете сместа в купички. Оставете ги да изстинат на стайна температура, а след това ги поставете в хладилник за 3 часа.
Гарнирайте панакотата с нарязани пресни ягоди и малко черен сусам.
Още няколко идеи:
- В настроение за сладолед
- Как да си направим мелба в ананас
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен домашен сладолед