зеле - 1 бр
червени чушки - 1 бр
ориз - 400 гр
лук - 1 глава
моркови - 1 бр
домати - 1 бр
прясна целина - 1 стрък
магданоз - 6 стръка
олио - 8 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
чубрица - 1 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Постни сарми с ориз, и то с прясно зеле. Когато времето се стопли и киселото зеле съвсем естествено остане в предишния сезон, идва моментът за сармичките с прясно. Принципът е същият, разликата е в това, че приготвянето им е малко по-пипкаво. Причината за това е, че зелето трябва да се бланшира, за да омекнат листата и да може да се работи с тях, предупреждават от Mate Kitchen. След това е лесно – правите си плънка по ваш вкус и навивате сармите. Те обаче се сваряват по-бързо, тъй като на прясното зеле му трябва значително по-кратко време да се сготви.
Ако досега не сте правили сарми с ориз и прясно зеле, непременно трябва да опитате. Вкусът им не отстъпва по нищо на тези с кисело. Сладнят приятно, крехки са, а ако им направите и бял сос, хапването е един път. По желание във водата, в която бланширате зелката, може да добавите една лъжица оцет. Така ще получите леки кисели нотки, ако по този начин ви харесват повече. Другият вариант е да сложите повече домати в плънката или пък да ги сготвите в доматен сос, предлагат от Mate Kitchen. Не се учудвайте, има и такива рецепти.
Хубавото на тези зелеви сарми с ориз е, че можете да ги хапнете и студени. Прясното зеле е чудесно дори когато изстине. Ако имат сос, вече ще трябва да ги затоплите.
Начин на приготвяне:
1. Измийте зелката и изрежете кочана.
2. В дълбока тенджера кипнете вода и посолете. Сложете зелката в тенджерата с издълбаната част надолу и оставете да поври около 5-10 минути. След това я извадете и охладете със студена вода. Изрежете кочанчетата на листата и ги запазете.
3. Нарежете лука на ситно и го запържете за около минута в сгорещено олио заедно с настъргания морков.
4. Добавете ориза и пържете около 4-5 минути, като разбърквате периодично, докато стане стъклен. Поръсете с червения пипер и налейте около 400 мл вряла вода.
5. Добавете нарязания на кубчета домат, посолете и задушете всичко на тих огън докато оризът поеме течността. Накрая подправете с чубрицата и ситно нарязаните целина и магданоз.
6. Във всеки зелев лист сложете по 1-2 с. л. от плънката и завийте сармите. На дъното на широка тенджера сложете отрязаните кочанчета зеле. Върху тях подредете сармите със затворената страна надолу.
7. Налейте гореща вода колкото да покрие сармите и ги затиснете с чиния. След като кипне, ястието се задушава около 25 минути на тих огън под капак.
Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа прясна целина, което може да предизвика алергични реакции.