зеле (може и кисело) - 1 бр.
червени чушки - 1 бр.
ориз - 400 гр
лук - 1 глава
моркови - 1 бр.
домати - 1 бр.
прясна целина - 1 стрък
магданоз - 6 стръка
олио - 8 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
чубрица - 1 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1.Измийте зелката и изрежете кочана.
2. В дълбока тенджера кипнете вода и посолете. Сложете зелката в тенджерата с издълбаната част надолу и оставете да поври около 5-10 минути.
3. След това я извадете и охладете със студена вода. Изрежете кочанчетата на листата и ги запазете. Ако използвате кисело зеле, преминете направо към приготвяне на плънката.
4. Нарежете лука на ситно и го запържете за около минута в сгорещено олио заедно с настъргания морков.
5. Добавете ориза и пържете около 4-5 минути, като разбърквате периодично, докато стане стъклен. Поръсете с червения пипер и налейте около 400 мл вряла вода.
6. Добавете нарязания на кубчета домат, посолете и задушете всичко на тих огън, докато оризът поеме течността. Накрая подправете с чубрицата и ситно нарязаните целина и магданоз.
7. Във всеки зелев лист сложете по 1-2 с. л. от плънката и завийте сармите. На дъното на широка тенджера сложете отрязаните кочанчета зеле. Върху тях подредете сармите със затворената страна надолу.
8. Налейте гореща вода, колкото да покрие сармите, и ги затиснете с чиния. След като кипне, ястието се задушава около 25 минути на тих огън под капак.
Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа прясна целина, което може да предизвика алергични реакции.