300 г пълнозърнести фусили
100 г замразен грах
100 г листа спанак
1 стрък праз, само зелената част
шепа листа босилек
1 желирано кубче пилешки бульон
50 г галета
50 г масло
20 г наденица ндуя
20 г сирене Пекорино
Начин на приготвяне:
1. Сварете фусилите в тенджера с вряща подсолена вода според указанията на пакета. Прецедете ги.
2. Нарежете праза на много тънки ивици. Пуснете ги в тенджера с вряща подсолена вода за 1 минута. След това добавете граха и след 1 минута добавете листата спанак. След 20 секунди добавете листата босилек. След още 10 секунди прецедете зеленчуците.
3. Пресипете зеленчуците в блендер, докато са горещи, и ги пасирайте. Добавете кубчето бульон и пасирайте отново.
4. Залейте със соса пастата и разбъркайте.
5. Обелете парчето пикантна наденица ндуя и го поставете в загрят тиган. Притискайте и мачкайте наденицата, докато се разпадне на малки парченца. Добавете маслото, а щом то се разтопи, добавете галетата и разбъркайте. Пресипете сместа върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.
6. Сервирайте зелени фусили, поръсени с пикантните трохи и настъргано сирене Пекорино.