брашно от нахут - 200 гр
вода - 250 мл
тиквички - 1 бр
моркови - 2 броя
домати - 1 бр
Този зеленчуков омлет без яйца на Mate Kitchen е идеалната бърза рецепта за всички, които искат да хапнат нещо постно. Подготовката на продуктите отнема толкова време, колкото и самото му изпичане в тигана. И се прави с малко на брой и достъпни продукти – тиквички, моркови, домат. За скрепител използвахме брашно от нахут и вода. Резултатът е вкусно и леко вегетарианско/веганско ястие, което можете да хапнете на практика по всяко време на деня. Става и за късна закуска, и за обяд или вечеря, и за леко следобедно хапване. С този зеленчуков омлет можете да си направите дори вегетариански бургер, ще стане чудесно. Можете да го предложите и като предястие, за да разнообразите традиционната салата.
Разбира се, можете да направите зеленчуков омлет и с други зеленчуци, освен с моркови и тиквички, предлагат от Mate Kitchen. Важното е да подберете такива, които ще се сготвят за 10-15 минути в тигана и ще се съчетаят добре. Чушките – печени или сурови, са много подходящи. Също и лукът, маслините, зелето, спанакът и другите зеленолистни. Можете да добавите и гъби или тофу. Всички те ще ви дадат омлет с отличителен вкус. Подправете с пресни или сухи подправки, които ще отворят вкуса им. После си го поднесете с хрупкав хляб и се насладете.
Начин на приготвяне:
1. Разбийте нахутеното брашно и водата в голяма купа докато получите хомогенна смес.
2. Добавете настърганите тиквички и моркови и доматите, нарязани на кубчета. Поръсете със сол на вкус.
3. Намажете леко с олио тефлонов тиган и го загрейте на средна температура. Изсипете сместа в тигана и дръжте на огъня 5-7 минути или докато стане златисто-кафява. След това обърнете от другата страна и процедирайте по същия начин.
Сервирайте омлета топъл с подходяща гарнитура.