макарони - 100 гр
броколи - 250 гр
пушено пилешко бутче или пушено пуешко - 100 гр
кашкавал или пармезан - 50 гр
пилешки бульон - 1/2 ч.ч.
прясно мляко - 1/2 ч.ч.
масло - 2 с.л.
брашно - 1 с.л.
индийско орехче - 1 щипка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Днес Mate Kitchen решиха да споделят рецептата за тази бърза запеканка с броколи, пуешко или пилешко месо и макарони, защото знаем, че времето за готвене винаги е ограничено. За лека вечеря през седмицата, когато традиционно бързате да сложите нещо на масата, е идеална. Тук обаче правим уточнението, че трябва да обичате макароните и като основно ястие, а не само под формата на десерт с мляко, яйца и захар.
За тази запеканка можете да ползвате каквито макарони имате вкъщи. Дори може да сложите от цветните, в които всъщност има спанак и домати, за още по-богат вкус. Важно уточнение за броколите е, че са подходящи и пресните, и замразените. Ако се спрете на варианта с пресни, не трябва да ги бланширате или да минават някаква друга термична обработка. Те са достатъчно крехки и ще успеят да се сготвят. Кулинарите от Mate Kitchen препоръчват обаче да изрежете твърдата част колкото се може по-дълбоко.
Количеството продукти за нашата запеканка с броколи, пушено пиле и паста е предвидено за две порции. Ако се изкушите да сложите повече макарони, ще трябва да направите и по-голяма доза бешамелов сос. В противен случай ястието ще остане сухо. Подправете го щедро с черен пипер, ако искате да има по-изявен пикантен вкус. С индийското орехче не прекалявайте, защото е специфично и доста силно.
Начин на приготвяне:
1. Сварете макароните до полуготовност в подсолена вода и ги отцедете.
2. Разтопете маслото и запържете брашното в него. Налейте бульона и млякото, разбъркайте и варете соса докато се сгъсти. Подправете го със сол, черен пипер и индийско орехче.
3. Накъсайте броколите на розички, нарежете месото на малки парчета, а кашкавала на тънки парчета.
4. Намажете тавичка с подходящ размер с масло и разпределете на слоеве макароните, месото и броколите. Полейте със соса, отгоре наредете кашкавала и запечете на 180 градуса до златисто. Поднесете запеканката топла.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа макарони, което може да предизвика алергични реакции.