200 г дребна паста (мидички)
1/2 връзка босилек
2 топки моцарела (250 г)
пармезан за поръсване
За кюфтетата:
700 г телешка кайма
1 глава лук
1 скилидка чесън
40 г сирене пармезан
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка босилек
1 с.л. горчица
50 мл зехтин
3-4 с.л. галета
1 яйце
кората от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване на тавата
За соса:
1,2 кг домати пасата
4 скилидки чесън
60 мл зехтин
1 стрък босилек
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. За кюфтетата настържете пармезана и смачкайте скилидката чесън на паста с малко сол. Настържете лимоновата кора и лука, а босилека и магданоза наситнете.
2. Смесете каймата с пармезана, лимоновата кора, чесъна, босилека, лука и магданоза. Прибавете галетата, яйцето и горчицата. Налейте зехтина и овкусете със сол и пипер. Разбъркайте добре.
3. От сместа направете малки кюфтета и ги поставете в тава, намазана със зехтин. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 12 минути.
4. За соса загрейте зехтина в дълбок съд. Добавете накълцания чесън и запържете за няколко секунди. Налейте доматите, сложете наситнения босилек и посолете. Гответе 5 минути на слаб огън. Дръпнете от котлона.
5. Изсипете пастата в тава. Сипете соса, подредете отгоре кюфтетата, полейте с 400 мл вряла вода и поръсете с накъсана моцарела и настърган пармезан.
6. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 15 минути, или докато пастата стане „ал денте“.
7. Поднесете с капки зехтин и листенца пресен босилек.