Заешка яхния

Ароматна и засищаща

0 от общо 0 гласа
150 мин.
Необходими продукти

1 кг заек

сол и черен пипер

50 мл зехтин

2 глави лук

2 скилидки чесън

7 пресни дафинови листа

5 шушулки кардамон

2 звездички анасон

2 пръчки канела

1 ч.л. куркума

1 ч.л. смляна канела

1/2 ч.л. смлян сечуански пипер

1/4 ч.л. смлян карамфил

1/2 ч.л. смлян кориандър

щипка шафран

1 ч.л. сол

750 мл червено вино

1/4 ч.ч. паста от сушени домати

55 г кафява захар

листа магданоз

 

За пастата от сушени домати:

1 кг домати Биволско сърце

щипка сол

щипка смлян черен пипер

1 с.л. кафява захар

 

За гремолатата:

1/2 малка багета

2 ч.л. зехтин

40 г безсолно масло

60 г бланширани бадеми

80 г златни стафиди

1-2 лимона, настъргана кора

Начин на приготвяне:

1. Приготвянето на тази рецепта започва 2 дни по-рано, за да можете да направите пастата от сушени домати. Разрежете на четвъртинки доматите и ги подредете в силиконова тавичка на дехидратор. Поръсете ги със сол, черен пипер и кафява захар. Поставете в дехидратора за 48 часа на 60 градуса. Изсушените домати пасирайте в блендер. Прехвърлете пастата в буркан и съхранявайте в хладилник, докато ви потрябва в рецептата. Останалата ви паста от сушени домати съхранявайте в буркан, покрита с един пръст зехтин, в хладилник, до 1 месец.

2. Нарежете заека на парчета и ги поръсете със сол и черен пипер. Загрейте тенджера с двойно дъно и сипете зехтина. Запечатайте месото до кафеникав цвят. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън и запържете за 2-3 минути, като разбърквате. Добавете дафиновите листа и всички останали подправки. Гответе 1-2 минути, докато те освободят аромата си. Сипете виното и деглазирайте съда, като разбъркате, обирайки всичко от дъното му. Добавете пастата от сушени домати и кафявата захар. След като заври, гответе яхнията на слаб огън в продължение на 2-2 1/2 часа, докато месото започне да се отделя от костта.

3. За гремолатата начупете багетата в кухненски робот и я смелете едро. Загрейте тиган със зехтин и масло и запържете трохите в него, за 2-3 минути до златисто. Добавете нарязаните на едро бадеми и запържете още 1-2 минути. След това добавете стафидите и настърганата лимонова кора. Разбъркайте. Дръпнете от котлона и овкусете със сол и черен пипер.

4. Сервирайте заешка яхния в дълбока чиния. Поръсете с гремолата и листа магданоз.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти