- 1 заек
- 2 глави лук
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. доматен концентрат
- 400 мл червено вино („Кианти“)
- 4–5 с.л. зехтин
- 100 г маслини каламата
- 3 стръка мащерка
- 1 стрък розмарин
- сол и черен пипер на вкус
- брашно за овалване
- За картофите:
- 800 г картофи
- 1 стрък розмарин
- 50 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете заека и го нарежете на парчета. Залейте го с виното, покрийте с фолио и оставете да се маринова за една нощ.
Извадете и подсушете месото, а виното запазете. Овкусете заешкото със сол и пипер и оваляйте в брашно.
Нарежете лука и чесъна на едро и ги запържете в сгорещения зехтин. Извадете ги и в същия съд запържете месото до златисто.
Разбъркайте доматения концентрат с виното и сипете в съда при заешкото. Прибавете и 200 мл вода, заедно с клонката розмарин и листенца мащерка. Върнете лука с чесъна, овкусете със сол и пипер, похлупете и оставете да къкри 30 минути. Ако е нужно, долейте още вода. След това прибавете маслините и гответе още 30 минути.
Обелете картофите и ги нарежете на шайби с дебелина 1-2 см. Сварете ги в подсолена вода до полуготовност и ги охладете в леденостудена вода.
Подредете ги в тава, намазана със зехтин. Намажете ги със зехтин. Овкусете ги със сол, черен пипер и наситнен розмарин. Изпечете ги до златисто на 180 градуса.
Поднесете заешкото с картофите.
- Кюфтета с млечен сос
- Кюфтенца с моцарела и маслини
- Кюфтенца на грил в лимонови листа
- Подлютени телешки кюфтета
- Апетитни кюфтета с бял сос